Likya Yolu Kaç KM & Likya Yolu Haritası
Blog Sayfasına Dön
Likya Yolu, yerli ve yabancı turistlerin ciddi şekilde ilgisini çekmektedir. Bu yol, 1999 yılından bu yana özellikle de tatil sezonlarında yoğun ilgi görüyor. Bu yolda yürümek, kolay olmadığı gibi oldukça da keyif vericidir. İnsanlar, burada yürürken adeta kendileriyle yüzleşiyorlar. Kan ter içinde kalmak ve her şeye rağmen ilerlemek ise burada olmanın en keyif verici yanlarıdır. Likya Yolunun uzunluğu ne kadardır diye soracak olursanız, bu uzunluğun resmi kaynaklarda tam 535 kilometre olarak yazıldığını belirtmek isteriz. Eğer bu yolu baştan sonra yürümek isterseniz, bu ortalama olarak 25 ile 45 arasında bir zamanınızı alacaktır. Yürüyüşçüler ise Likya Yolunu yürümek istediklerinde, kendileri için belirli periyotlar hazırlamaktadır. Bu sayede yol parça parça yürünmekte ve yürüyüşçüler için daha kolay olmaktadır.
Bu yolda, 20’den fazla parkur bulunuyor. Tabii bu parkurları sadece profesyonel doğa yürüyüşçüleri bitirebilmektedir. Ve bu parkurların her birini tek seferde yürümenizi asla tavsiye etmeyiz. Eğer siz de Likya Yolu’nu yürümeye karar verdiyseniz, yanınızda detaylı bir yol haritası bulundurmanızı tavsiye ederiz. Hatta daha güvenli bir deneyim için yürüyüş ekiplerine de katılım sağlayabilirsiniz.
Likya Yolu Haritası ve Güzergâhı
Likya Yolu, özellikle de internet ortamlarında sıkça paylaşılmaktadır. Ancak bu yolu yürümenin öyle sanıldığı kadar kolay olmadığını belirtmek isteriz. Bu yolu turizme ilk olarak 1999 yılında İngiliz doğa sporcusu Kate Clow kazandırmıştır. Sonrasında ise Likya Yolu ünlenmiş ve herkesin yürümek istediği bir parkurlar topluluğu haline gelmiştir. Yol haritasına baktığımızda, yolun genelinin Teke Yarımadasında konumlandığını görüyoruz. Lika’nın kuzeyinde Burdur’a bağlı Gölhisar ilçesi, güney kısmında Akdeniz ve Batı kısmında ise Muğla ilimize bağlı Köyceğiz ilçesi yer almaktadır.
Likya Yolu Rotasında Nereler Var?
Likya Yolu, zorlu ve engebeli bir arazi yoludur. Bu yola çıkılmadan önce de son derece dikkatli olunması gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Yola başlamak için en kolay kısım olan Fethiye - Hisarönü noktasını seçebilirsiniz. Bu noktayı seçen tatilciler, Dalaman Havalimanı üzerinden şehre kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler. Hatta herkes, Likya Yolunun genel rotasını kendi yürüyüş performansına göre seçebilir. Çünkü burada 20’den fazla yürüyüş etabı bulunuyor. Profesyonel yürüyüşçüler ise bu rotaların hepsini, belirli zaman aralıklarıyla yürüyebilmektedir.
Profesyonel kişiler, her bir yürüyüş öncesinde Likya Yolu rotasını yeniden gözden geçirmektedir.Likya Yolu rotasında nereler vardiye merak ediyorsanız, sizlere şu kısımların varlığından bahsedebiliriz;
Ovacık - Faralya - Kabak - Alınca - Bel - Gavurdağı - Xanthos - Kınık - Akbel - Patara - Kalkan - Sarıbelen - Gökçeören - Çukurbağ - Kaş - Limanağzı - Boğazcık - Üçağız - Çayağız - Myra - Finike - Karagöz - Adrasan - Çıralı - Tekirova - Roman Bridge - Göynük Yayla - Göynük - Hisarçandır - Çitdibi – Geyikbayırı
Bu parkurlar, Fethiye üzerinden başlayarak Likya Yolunu yürümek isteyenlerin en çok tercih ettiği parkurdur. Eğer kısım kısım yürümek isterseniz bu parkuru gruplar halinde ayırabilirsiniz.
Likya Yolu Etapları
Likya Yolu etapları, farklı zorluk seviyelerine göre birbirinden ayrılmıştır. Kendi ekipmanlarınızı da yanınıza alarak, siz de kendiniz için en doğru yol etabını seçebilirsiniz. Likya Yolu üzerinde yer alan birbirinden farklı bu etaplar, herkesin bu deneyimi yaşayabilmesine olanak sağlamaktadır. Ve mevcut olaraken çok tercih edilen Likya Yolu etaplarıise şunlardır;
Karagöz - Adrasan - Çıralı / 47 km uzunluğundadır. En popüler ve en keyifli parkurların başında gelir.
Myra(Demre) - Finike / 41 km uzunluğundadır. Deniz seviyesinden 1800 metre yukarıda olduğu için çok.zorlu bir parkurdur. Sadece deneyimli yürüyüşçüler için uygundur.
Göynük Yayla - Çitdibi (Konyaaltı) / 45 km uzunluğundadır. Likya yolu üzerindeki en zor parkurlardan biridir.
Olimpos - Çıralı - Ulupınar (Kemer) yolu 5 saatlik olduğu için kısa süreli bir yürüyüş deneyimi yaşamak isteyen kişiler için en iyi seçeneklerden biridir.
Olimpos – Adrasan parkuru yaklaşık 7 saat sürer. Bu etapta yürüyüşçüler birbirinden harika manzaralar görecektir.
Likya Yolu Üzerinde Bulunan Antik Kentler
Likya Yolu, günümüzde çok popüler bir güzergahtır. Ve bu güzergahın üzerinde de çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Bu harika yol etaplarını yürürken, aynı zamanda tarihin dokusuna da tanıklık edebilirsiniz. Sizlere tanıtabileceğimiz Likya Yolu üzerindeki antik kentler, sırasıyla şu şekilde sıralanabilir;
Telmessos Antik Kenti
Kayaköy Antik Kenti
Sidyma Antik Kenti
Pydnai Antik Kenti
Xanthos Antik Kenti
Letoon Antik Kenti
Patara Antik Kenti
Phellos Antik Kenti
Antiphellos Antik Kenti
Apollonia Antik Kenti
Aperlai Antik Kenti
Teimiussa Antik Kenti
Simena Antik Kenti
Andriake Antik Kenti
Myra Antik Kenti
Belos Antik Kenti
Olympos Antik Kenti
Phaselis Antik Kenti
Siz de yürüyüşünüz esnasında her denk gelişinizde bir antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede, o harika doğa tatiliniz çok daha keyif verici hale gelecektir.
Likya Yolu Rotalarında Konaklama
Likya Yolu rotalarında yürüyüş yaparak pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Buralarda köy evleri, özel pansiyonlar, çadır tesisleri, butik oteller gibi konaklama seçenekleri arasından bütçenize en uygun olanı değerlendirebilirsiniz. Tabii buralarda konaklama deneyimi yaşarken doğa ile adeta iç içe olacaksınız ve bu da sizleri ziyadesiyle memnun edecektir.
Ayrıca bununla birlikte, sizlere harika bir konaklama önerisinde daha bulunmak isteriz. Firmamız tarafından sağlananvilla kiralamahizmetimiz, sizlerin böylesine güzel bir tatil deneyimi yaşıyor olmasına ekstra katkı sağlayacaktır. Sizlere son derece uygun yapıdaki villalarımızla her daim hizmetinizdeyiz. Farklı tatil noktalarında bulunan villalarımız arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Vevilla kiralamahizmetimiz hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için, bize dilediğiniz bir zamanda ulaşım sağlamanız mümkündür.